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Question Asked Answer Given 

If the Contractor shows CEs which are not implemented on the 
programme, with associated time delays which is not agreed, is this 
a reason for not accepting the programme?  

No. This is not a stated reason for not accepting the programme (31.3). 
ECC3 had an odd requirement in 32.1 to show 'implemented 
compensation events'. But if the programme does not include notified 
but not yet implemented compensation events it will not re 'realistic'. 
NEC4 clarifies this by (in 32.1) requiring  the Contractor to show: 
- 'the actual progress achieved on each operation and its effect upon 
the timing of the remaining work.' That 'remaining work' will include 
work related to compensation events. But note  that accepting a 
revised programme does not accept the  'delay to Completion' caused 
by a compensation event. That is assessed separately  as part of the 
compensation event, assessment. That is based on a 'mark up' of the 
Accepted Programme that was 'current at the dividing date'. 

After commencement the Contractor (C) agrees with the S/C to use 
the C's programme with outputs for the S/C to use to submit their 
Cl31 programme. This is done but C rejects on the grounds that 
'the S'C's plans aren't realistic' . Basically wanting better 
productivity on the SC programme as CE's have happened in the 
meantime. What happens if SC refuses and relies on the previous 
agreement = No agreed Cl31 and no baseline to input implications 
of CE's. Is it better for SC just to agree to duress to get an agreed 
baseline? 

Both 'sides' need an Accepted Programme to be able to mange NEC 
and especially he compensation event process. As soon as the main 
contractor 'not accepts' the programme (31.3) the Contractor is 
required to submit a revision (13.4). Going forward the next 
compensation event will always be based on the 'Accepted 
Programme current at the dividing date'. It is in both Parties' interest to 
agree and get accepted a sensible Accepted Programme. 



What kind of detail will you include when updating the programme 
in accordance to Clause 32 

32.1 is: 
'The Contractor shows on each revised programme 
• the actual progress achieved on each operation and its effect upon 
the timing of the  
remaining work, 
• how the Contractor plans to deal with any delays and to correct 
notified Defects and 
• any other changes which the Contractor proposes to make to the 
Accepted Programme.' 
 
There are no more detailed rules on the 'level if detail', but both 'sides' 
will benefit from an agreed and sensible level of detail so that the 
programme is usable. For example I would not expect to see the 
correction  every minor Defect on the programme. 

Defined Terms vs Identified Terms (Italics) This was someone helping others in the chat. But it is important in 
dealing with programme under NEC. To work with the programme you  
need to fully  understand the difference between: 
- Completion (a defined term and a 'state, not a date, as defined in the 
contract) 
- completion date (the date in the Contract Date, when, as at award of 
contract, the Contractor promised to achieve Completion) 
- Completion Date (a defined term, being the completion date as 
delayed (not brought forward ) by compensation events (NEC3 63.3, 
NEC4 63.5) or possibly brought forward by  acceleration or the 
acceptance of Defects. 
- planned Completion (the Contractor's latest estimate of when it will 
achieve Completion) and 
- the date of Completion (the  PM certifies that Completion actually 
happened (30.2). 

You training is referring to an ECC contract, but assume same 
principles apply for an Accepted Programme under a TSC? 

Good question. The training was indeed based on ECC. The te 
treatment of programme is almost identical in both: 
- the PSC and 
- the programme for individual Task Orders under the TSC. 



You mentioned that Dividing Date relates to "date CE was notified", 
NEC I thought requires Contractor to submit CEs within 8 weeks of 
event occurring for a CE to be valid? 

It is true that for compensation events that are not required to be 
notified by the PM those caused by a communication from the PM 
(61.1), 63.1 give the Contractor a maximum of 8 weeks to notify a 
compensation event. The dividing date (lower  case) is 'defined' in 
63.1: 
'For a compensation event that arises from the Project Manager or the 
Supervisor giving an  
instruction or notification, issuing a certificate or changing an earlier 
decision, the dividing  
date is the date of that communication. 
For other compensation events, the dividing date is the date of the 
notification of the  
compensation event.' 

Can you please repeat what PWDD stands for? Sorry for the CMA (completely meaningless abbreviatuon/acroym!). 
PWDD is the Price for Work Done to Date, which is the main part of the 
amount due each month. Its definition depends on the main (payment) 
option being used. 



What are your thoughts on using assumptions in CE's for time 
impacts please? 

PM assumptions (61.6, 60.1(17)) are an excellent tool for the PM and 
Contractor to agree sensible assumptions to be made in the pricing of 
compensation events. They can only be stated by the PM but should 
be agreed first between PM and Contractor. They act to take risk out of 
a quotation and so reduce the cost (and possibly) time impact of the 
compensation event. If the assumption proves to be incorrect a 
correction to the assumption has to be notified by the PM and that 
causes another CE (60.1(17). As such PM assumptons reduce the 
agreed impact of the compensation event but also reduce the level of 
certainly for the PM (and Client). 
 
It is normal for the assumptions to be around the inputs and driving 
factors of the event rather than on the consequences of the event. But, 
for example, if an event was just too hard to forecast and both sides 
wanted it to be carried out effectively reimbusably, one could state an 
assumption 'The event causes an increase in Defined Cost of X'. If it 
ended up costing more or less than X it would be corrected in the 
follow up 60.1(17) compensation event. 
 
In theory one could make similar PM assumptions about the time 
impact of the event, but it is not recommended as it will be difficult to 
unpick whether or not a certain event really did impact on achieving 
Completion by the Completion Date. 

As a project progresses if the Contractor finishes an task/activity on 
the critical path early, what would happen to any time risk 
allowance associated with that task/activity. Would planned 
completion be shown prior to the completion date and if so who 
would own the terminal float? 

The Contractor owns any 'time risk allowance'. If it is not needed, when 
the programme is updated the operation will be shown the updated 
programme  to have been completed earlier that was shown on the last 
Accepted Programme. If the operation was on the critical path, this will 
bring forward the 'planned Completion'. The Completion Date is 
unchanged meaning the unused time risk allowance has given the 
Contractor more terminal float. And, thanks to 63.3 (NEC3) (63.5 
(NEC4) it is clear that the Contractor owns the terminal float.  



If the Contractor submits a programme with a planned Completion 
date later than the completion date due to activity delays, but the 
programme doesn't show a CE has driven the delay nor has the 
Contractor submitted a CE, if the Client accepts the revised 
programme are they accepting the Completion Date changes? 

As above, be careful with your language. There is 'planned Completion' 
and a Completion Date. There is not a 'planned Completion date'!  The 
Completion Date at any point of time is a fact. It is the completion date 
in the Contract Data, as modified by compensation events, 
acceleration and acceptance of Defects. That date is required to be 
shown on the programme. If it does not then the prohramme should be 
'not accepted' as (31.3)  a 
 'reason for not accepting a programme is that 
• it does not show the information which the contract requires' 
If planned Completion is now later than the Completion Date, hen, fine, 
the Contractor is planning to be late. This is where the Client might 
hope it had included some delay damages (X7), or indeed bonus for 
early Completion (X6)  to inctivise achieving Completon by the 
Completion Date. 

Is the PM is specifically named in the contract? Yes the (ECC) Project Manager is an 'identified term', in italics (11.1) 
and so is stated in the Contract Data. If a company name is stated, that 
company must appoint an individual to represent it on award of the 
contract. The Client should then use 14.4 to notify the Contractor of the 
change of the PM from company to individual. 

If the PM is named in the contract and than leaves the Job is the 
contract able to be modified with new name etc... Is this process 
quick to do. Could the supplier us this to gain and ask for 
something to change the name? 

The Client needs to use 14.4 to notify the Contractor of the 
replacement Project Manager. This must be in writing (13.1). The use 
of the word 'notify' means that this notification must be a clearly 
separate communication (13.7). It will be a simple one paragraph 
statement. 

What are your thoughts on the 31.2 requirement for "provisions 
for...the procedures set out in the contract" ? 

I am guessing that you are hinting at the potential  'enormousness' of 
this requirement. The most obvious procedures are the submission 
and acceptance of designs - but 'acceptances' has a separate bullet 
point in 32.1. Like everything else with the programme a degree of 
common sense is required to show any important 'procedures' but not 
have the programme unduly complicated. This will need a common 
sense and agreed approach between Contractor and Project Manager. 



Did NEC 4 miss a trick re: dividing date? Dividing date is stated as 
the date of communication / notification. What if the date of the 
actual delaying event was several weeks earlier than the date of 
the communication / notification? i.e. the Accepted Programme 
might include several weeks of actual progress after the delaying 
event. Therefore this progress needs to be omitted to separate 
actual from forecast and model the planned Completion movement. 

The 'diving date' is explained above. In training I use the example of 
the Project Manager noticing something that is clearly a physical 
condition (60.1(12)) compensation event. If they choose to notify it 
straight away that sets the dividing date and Project Manager and 
Contractor have to agree the forecast cost of the event. If the PM 
choses not to notify it (perhaps hoping the Contractor will not spot it!!) 
the Contractor could notify the event 7 weeks later. Their notification 
will then set the dividing date. That means the 7 weeks work will be 
assessed as its 'actual' cost. Of course the Project Manager and 
Contractor could informally agree for the Conractor to notify it later to 
allow the assessment of the work from the knowldge of the event to its 
notification to be effectively reimbursable and avoid the need to agree 
a forceast! (Of course, that is not the intention of the drafted of NEC, 
the aim of which is to get the effects of compensaton events agreed in 
advance.) 

 


